Czym opłatek i dlaczego się nim dzielimy

Większość osób zna bardzo dobrze smak cienkiego, białego chlebka, którym dzielimy się podczas wigilijnej kolacji. Takie opłatki od dawna stały się właśnie symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu sąsiednich. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej duże znaczenie, gdyż oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.

Dawniej opłatki na święta wypiekano jedynie przy kościołach i klasztorach, dzisiaj opłatki na święta jest wykonywana przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na okres od września do grudnia, ponieważ to na wigilię właśnie we wszystkich domach opłatki się pojawiają.

Wykonuje się je jedynie z dwóch głównych składników, to znaczy wody i mąki. Po ich dokładnym zmieszaniu gotową masę prasuje się na cienkie płaty, a potem wypala w piecu i tnie na niewielkie kawałki. Często przy prasowaniu wykorzystuje się matryce, wytłaczające religijne albo świeckie motywy.


+Tekst Sponsorowany+

Łączna liczba wyświetleń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *